Corona update

Activiteiten heropstarten - Wat en hoe?

GOED NIEUWS! Activiteiten organiseren kan!

Lees in onze laatste update hieronder hoe je als kern aan de slag kan gaan om op een veilige manier een activiteit te organiseren. Twijfel je na het lezen van deze informatie toch nog wat? Geen probleem, stuur ons een mail en wij helpen jouw vragen te beantwoorden!

Corona maatregels in augustus

Activiteiten kunnen blijven doorgaan met een max van 50 personen. De veiligheidsmaatregels zoals omschreven in de coronagids.be blijven van kracht en heel belangrijk om op te volgen! Kampen kunnen dus als activiteit blijven doorgaan, maar je moet nog steeds goedkeuring hebben van de lokale gemeente. Bijkomende maatregel is wel de verplichte mondmaskerdracht op elk moment bij elke activiteit (ook buiten)!

 

Moet je een mondmasker dragen op de kampplaats?
Het kampterrein is geen "publiek domein", dus indien de afstand kan bewaart worden hoef je het enkel bij het verlaten van de kampplaats te dragen.

 

Sinds 23 juli mag elke gemeente bijkomende maatregelen nemen om de veiligheid op het eigen grondgebied te garanderen. Check regelmatig op die website of je kampgemeente bijkomende maatregelen oplegt. Bekijk dit ook voor gemeenten waar je, bijvoorbeeld, moet overstappen als je met het openbaar vervoer naar je kampplaats gaat. Overal waar veel mensen samen zijn is het sinds 23 juli verplicht om een mondmasker te dragen. Hou je hieraan als je het kampterrein verlaat.

 

Denk er verder aan dat je als begeleider van een activiteit verantwoordelijk bent voor de groep en je dit steeds moet kunnen aantonen. Volg de coronagids zodat je zeker volledig bent. (http://coronagids.be/assets/files/coronagids_v6.pdf)

Kampen & activiteiten bij VOSOG

Maandag 8 juni

Het heeft wat voeten in de aarde gevraagd, maar uiteindelijk is het ons gelukt om na de laatste veiligheidsraad van woensdag 3 juni 2020 ook voor onze sector duidelijkheid te krijgen ivm het organiseren van kampen. WE KUNNEN OOK OP KAMP!


We melden met veel enthousiasme dat we groen licht hebben gekregen voor de kampen. Zeer goed nieuws dus! Ook de activiteiten kunnen dus terug van start gaan. Zij die op kamp gaan deze zomer kunnen op beide oren slapen, ze kunnen vertrekken.


Onvermijdelijk zijn er dus ook bij de kampen en activiteiten maatregelen verbonden die moeten gevolgd worden om deze zo veilig mogelijk te laten doorgaan.

Meer info vind je hier.


Corona & Scouting in de zomer

De recente (her)formulering door de Veiligheidsraad van maatregelen om de coronacrisis te bestrijden, maken duidelijk dat alle beperkingen op activiteiten met scouts en gidsen worden verlengd tot 3 mei.

Naar het zomerseizoen toe is er voorlopig 'geen nieuws goed nieuws' voor de zomerkampen anno 2020. De hoop blijft dat deze pandemie geen schaduw zal werpen over onze komende kampen onder de zon. Tot nader order blijven we dan ook inzetten op voorbereiding van kampen zoals gepland. We zullen wendbaarbeid en veerkracht tonen om ons programma creatief aan te passen, zodra veiligheid en gezondheid dit vragen maar in afwachting lopen we niet vooruit op alternatieve oplossingen. Eventuele herziening van onze kampzomer zou alleszins kaderen binnen afspraken met de brede sector van jeugdbewegingen.

Voor Herfstontmoeting ziet het er minder gunstig uit. Het afgelasten van massa-evenementen & festivals tot 31 augustus plaatst een vraagteken bij de organisatie van HO'20 zolang onzekerheid bestaat over criteria zoals maximum toegelaten deelnemers. We interpreteren met de nationale leiding de verse richtlijnen, bekijken de opties en communiceren hier zo snel mogelijk verder.

 

Bron: Scouts en Gidsen Vlaanderen

Pleiten voor scoutskampen

Verbondscommissaris Scouts en Gidsen Vlaanderen, Wim Verschueren schreef een open brief waarin hij pleit voor de zomerkampen te onderscheiden van grote evenementen met hun "lokaal" karakter.

 

lees de brief hier.